Nieuwe cocktail ‘purple lean' populair bij jongeren maar levensgevaarlijk

Nieuwe cocktail ‘purple lean' populair bij jongeren maar levensgevaarlijk

De ingrediënten zijn hoestsiroop en frisdrank. De politie waarschuwt om er niet mee te beginnen, want het is levensbedreigend. Je kan er een verdovend gevoel van krijgen en na grote hoeveelheden kan je er zelfs aan overlijden. Het paarse sapje is ontstaan in de Amerikaanse rapcultuur. 

Een cocktail kan al eens lekker zijn in de zomer en ze zijn dan ook heel populair bij jongeren. Maar opgepast, want niet al die zoete drankjes zijn even onschuldig. In de Amerikaanse rapcultuur is er een gevaarlijke variant ontstaan, genaamd ‘purple lean'. Dit paarse drankje bestaat uit een bepaalde soort hoestsiroop en frisdrank en om het wat zoeter te maken, worden er ook vaak winegums aan toegevoegd.

Drink er niet van

De politie van de gemeente Waalwijk in Nederland roept in een Facebookbericht op om er niet van te drinken, want het drankje heeft gevaarlijke gevolgen. In het sapje zit Codeïne, een stofje met een verdovende werking op het lichaam, waardoor je na grote hoeveelheden kan gaan hallucineren of een ademhalingsstilstand kan krijgen.

Purple lean wordt pas echt levensgevaarlijk als je het met alcohol mengt waardoor de schadelijke effecten zullen vergroten en de kans groter wordt dat je eraan zal overlijden. In de VS maakte het drankje bijvoorbeeld al heel wat slachtoffers. Begin er dus niet aan en hou het gewoon bij de klassiekers!