Nieuwe app berekent je verkeersboete

Nieuwe app berekent je verkeersboete

Volgens Danckaerts valt nergens begrijpelijke informatie te vinden voor het antwoord op die vraag. Daarom ontwikkelde hij de website overtreding.be, waar zijn applicatie te downloaden valt voor zowel iOS als Android.

Ook ontradend

De 32-jarige Antwerpenaar werkte zeven jaar als advocaat, met het verkeersrecht als specialisatie. Hij maakt zich sterk dat zijn app niet alleen informatief werkt - mensen komen te weten welke prijs op hun alcohol-, drugs- of snelheidsovertreding staat -, maar ook ontradend. «Zodra je weet hoe hoog die boetes zijn, ga je vanzelf de wegcode beter naleven», verduidelijkte de jurist bij Stampmedia.

Rechten bij controle

Verder wijst de app op de rechten die weggebruikers hebben als ze onderworpen worden aan een BOB- of Wodca-controle. «Veel mensen zijn daarvan niet op de hoogte of durven er geen gebruik van te maken», weet Danckaerts.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft alleszins weinig problemen met de app. «Het is goed dat mensen die een verkeersovertreding begaan, weten wat hen boven het hoofd hangt», beaamt woordvoerder Koen Peeters.