Nieuwe ANC-leider Ramaphosa wil corruptie aanpakken

Nieuwe ANC-leider Ramaphosa wil corruptie aanpakken

De nieuwe voorzitter van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC, Cyril Ramaphosa, heeft in de eerste toespraak van zijn ambtsperiode aangekondigd "onverschrokken" op te treden tegen corruptie in de eigen rangen. Partijgenoten moeten steeds handelen in het belang van het volk, en niet in het eigen belang, zei Ramaphosa woensdagavond op een ANC-bijeeknomst.

De ambtstermijn van huidig staatshoofd Jacob Zuma wordt geplaagd door talrijke beschuldiginge van corruptie. Aanhangers van Ramaphosa hopen dat de 65-jarige grote schoonmaak houdt in de partij. De nieuwe partijvoorzitter zal in 2019 wellicht aantreden als kandidaat bij de presidentsverkiezingen.

Ramaphosa beloofde ook om door te gaan met de omstreden landbouwhervormingen. Daarbij kan het ook komen tot onteigeningen zonder compenserende vergoedingen. Een groot deel van de landerijen in Zuid-Afrika is nog steeds in het bezit van de blanke minderheid. "De landkwestie is zeer belangrijk voor ons volk, van wie het land gewelddadig ontnomen werd", zei Ramaphosa. Hij zei dat zulke hervormingen evenwel noch de economie van het land, noch zijn landbouwproductie of voedselzekerheid in het gedrang mag brengen.

bron: Belga