Nieuwe Amerikaanse ambassade heeft lood in de vleugels

Nieuwe Amerikaanse ambassade heeft lood in de vleugels

De uitbouw van een nieuwe Amerikaanse ambassade in Brussel loopt niet van een leien dakje. De Amerikanen speelden op bepaald moment zelfs met het idee om het kruisvormige Axa-gebouw in Watermaal-Bosvoorde maar gewoon neer te halen, zo schrijft L'Echo vandaag. Zowel het Brussels gewest als de gemeente legde zich echter dwars. Vorig jaar raakte bekend dat de VS hun oog hadden laten vallen op de historische hoofdzetel van Axa. Intussen blijkt echter dat de Amerikaanse veiligheidsvereisten moeilijk te halen zijn in het gebouw uit 1970. Zo zou het kogelvrij maken van al het glas - volgens sommigen zou zelfs sprake zijn van bescherming tegen tanks - de hele structuur veel te zwaar maken.

Van neerhalen en vervangen kan echter geen sprake zijn, vinden gemeente en gewest. Het gebouw is niet beschermd in de striktste zin van het woord, maar staat wel op een lijst met gebouwen waar niet aan gemorreld kan worden zonder fiat van de Brusselse Commissie voor Monumenten en Landschappen.

Nog volgens L'Echo zou het Brussels gewest intussen alternatieve sites hebben voorgesteld, zoals de huidige hoofdzetel van de NAVO. Als alles goed gaat, zou het bondgenootschap immers nog dit jaar moeten verhuizen naar de overkant van de Leopold III-Laan.

bron: Belga