Nieuwe album van Taylor Swift breekt ene record na het andere

Nieuwe album van Taylor Swift breekt ene record na het andere

Nadat Swift twee weken geleden verraste met de aankondiging dat haar achtste album 'Folklore' enkele uren later zou verschijnen, liep het storm voor dé plaat van het moment. Eerst moesten de Amerikaanse records eraan geloven: het album veroverde meteen de koppositie in de albumlijst van Billboard en deed dat met de beste cijfers ooit voor een album in Verenigde Staten. Swift verbeterde daarmee het record van haar vorige release, 'Lover'.

In de eerste week na zijn release verwierf het 16 songs tellende 'Folklore' zo'n 846.000 'album units' in de VS en 2 miljoen wereldwijd, waardoor het zich tot populairste album van dit jaar tot dusver kroonde. Een 'album unit' is een term die het afgelopen decennium geïntroduceerd werd door de muziekindustrie, toen de fysieke albumverkoop in vrije val was. De term neemt naast de fysieke verkoop ook de downloads en het aantal luisterbeurten op streamingplatformen in rekenschap, hetgeen een betere indicatie geeft van de populariteit van een album. Zo werd door de handelsorganisatie Recording Industry Association of America vastgelegd dat 1.500 streams van liedjes op één en hetzelfde album in de VS evenwaardig zijn aan de fysieke verkoop van één exemplaar van dat album.

Sensationeel succes

Het succes van 'Folklore' is zonder meer overrompelend: het album bereikte in meer dan 85 landen de nummer 1-positie in de iTunes-hitlijst. Ook op Spotify scheert de plaat hoge toppen: Swift greep met 80,6 miljoen streams het record van 'meest gestreamde album van een vrouwelijke artiest op één dag'. Hetzelfde beeld op andere streamingplatformen zoals Apple Music, waar 'Folklore' de titel van 'meest gestreamde popalbum in 24 uur tijd' wegkaapte met 35,47 miljoen luisterbeurten.

En nog is het niet gedaan: Swift is de allereerste artiest die minstens een half miljoen exemplaren aan de man bracht van zeven verschillende albums ('Fearless', 'Speak Now', 'RED', '1989', 'Reputation', 'Lover' en 'Folklore'). Ze solliciteert daarmee naar het record van vrouwelijke artiest wier albums het vaakst op de nummer één-positie debuteerden in de hitlijsten. En om het af te leren: in het Verenigd Koninkrijk staat Swift sinds kort te boek als de enige vrouwelijke artiest die in de 21ste eeuw met vijf studioalbums op de nummer 1-positie in de hitlijsten belandde.