Nieuw wegdek van Londenbrug ingevaren op Antwerps Eilandje

Op het Antwerpse Eilandje is dinsdagavond het wegdek van de nieuwe Londenbrug ingevaren. Het gaat om het laatste ontbrekende onderdeel van de brug, waarvan de installatie de komende weken kan afgerond worden. Als de daaropvolgende testfase gunstig verloopt, zal de brug in september opnieuw toegankelijk worden gemaakt voor het verkeer. Door het invaren en manoeuvreren is het scheepvaartverkeer nog tot zaterdagochtend onderbroken tussen het Willemdok en het Kattendijkdok. Het nieuwe wegdek weegt meer dan 300 ton en moest op een ponton naar het Eilandje gevaren worden. Om door de Kattendijksluis en voorbij de controletoren van de Londenbrug te geraken, gebeurde het invaren bovendien op 10 meter hoogte. Van woensdag tot zaterdag wordt het gevaarte op de juiste hoogte geplaatst en neergelegd. De komende weken kan de aannemer het brugdek dan aansluiten op het mechanisme van de Londenbrug en de slagbomen en verkeerslichten afstellen.

De nieuwe Londenbrug wordt een stuk breder dan de vorige omdat er ook tramsporen op liggen. De Londenbrug maakt immers deel uit van het traject van geplande nieuwe tramlijnen tussen de Antwerpse binnenstad enerzijds en het Havenhuis en de Noorderlaan anderzijds.

De werken aan de Londenbrug zijn al sinds augustus 2016 aan de gang. Sindsdien is er geen autoverkeer meer mogelijk. Fietsers en voetgangers konden er tot februari - toen het oude brugdek verwijderd werd - wel nog over, maar moeten momenteel gebruikmaken van een tijdelijk brugje aan het Verbindingsdok.

bron: Belga