Nieuw opvangcentrum migranten geopend in Haren

Nieuw opvangcentrum migranten geopend in Haren

Er is heel wat politiek gepalaver aan voorafgegaan, maar gisterenavond is het nieuwe opvangcentrum voor migranten in Haren opengegaan. In een gebouw van Citydev, het vastgoedagentschap van het Brussel Gewest, zullen tot 30 april elke dag 80 bedden van 20 uur tot ongeveer 10 uur de volgende dag beschikbaar zijn. Het centrum serveert 's ochtends en 's avonds een maaltijd.

Budget via crowdfunding

Het was de stad Brussel die de ruimtes ter beschikking stelde, maar de uitbating zal gebeuren door de ngo's Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen en Dokters van de Wereld. Ze konden 10.000 euro ophalen bij het publiek. Met dat geld installeerden ze douches in containers die voor het centrum geplaatst zullen worden, zegt Medhi Kassou van het burgerplatform bij de voorstelling van het centrum. "Zo willen we de families ontlasten die al maanden elke nacht honderden migranten onderdak geven."

Onveilige locatie

De initiatiefnemers hekelen een gebrek aan steun van de federale en regionale overheden. "We hebben niets ontvangen, terwijl we net meer bedden kunnen aanbieden indien we hulp krijgen." Tientallen vrijwilligers zullen moeten instaan voor het vervoer van de migranten tussen het Maximiliaanpark en het opvangcentrum, voor de verdeling van de maaltijden en de logistiek, klinkt het.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet al eerder blijken dat hij geen voorstander is van de locatie van het centrum. Volgens hem zou het criminaliteit aanzuigen en overlast creëren op de nabijgelegen snelwegparkings.