Niet iedereen is blij met comeback Sharapova

Niet iedereen is blij met comeback Sharapova

Bij het grote publiek is de voormalige nummer één ondanks haar schorsing voor het gebruik van meldonium nog altijd erg populair, maar veel van haar collega's vinden het oneerlijk dat Sharapova haar deelname in Stuttgart in de schoot geworpen krijgt.

Na meer dan een jaar afwezigheid heeft de Russische geen ranking meer, en toch mag ze dankzij een wildcard vandaag meteen op de hoofdtabel starten, alsof er niets gebeurd is. Dat ze al jarenlang het uithangbord is van Porsche, de hoofdsponsor van het tornooi, is daar natuurlijk niet vreemd aan.

In het zog van Stuttgart kreeg Sharapova ook van de tornooi-organisatoren in Madrid en Rome een uitnodiging, wat de indruk nog versterkt dat de Russische de rode loper krijgt uitgerold om zich opnieuw naar de top te knokken.

Onder meer Dominika Cibulkova, Agnieszka Radwanska en Andy Murray lieten al blijken dat ze het ongepast vinden om spelers die terugkeren na een dopingschorsing wildcards toe te kennen, zeker omdat die ten koste gaan van andere, onbesproken spelers. «Het is een gebrek aan respect voor de andere deelnemers», vindt ex-nummer één Caroline Wozniacki.

Een mening die Sharapova's eerste tegenstander deelt. «Maria is een geweldige speelster en ik heb ik niets tegen haar, maar ze zou ook kunnen terugkeren zonder geholpen te worden met wildcards», zegt Roberta Vinci. «Ik weet dat ze een grote kampioene is en dat ze veel betekent voor het tennis en voor de WTA, maar zo denk ik er over.»

De organisatie van Roland Garros heeft voorlopig nog niet beslist of Sharapova ook daar een uitnodiging krijgt. Die beslissing valt pas half mei. Als de Russin op eigen kracht de kwalificaties wil halen in Parijs, moet ze in Stuttgart al meteen de finale halen.

Dat lijkt niet echt realistisch, wetende dat van de top tien enkel Serena Williams en Madison Keys ontbreken in de Duitse stad. Bovendien wordt er op gravel gespeeld - niet bepaald Sharapova's favoriete ondergrond - en ontbreekt het haar logischerwijze aan competitieritme.