Nicola Sturgeon wil Schotland in Europese interne markt houden

Nicola Sturgeon wil Schotland in Europese interne markt houden

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft plannen gepresenteerd om met Schotland in de Europese interne markt te blijven, ook al verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Daarvoor is wel een bijkomende overdracht van bevoegdheden naar het Schotse parlement nodig. Op 23 juni koos 52 procent van de Britten er bij het Brexit-referendum voor om de EU te verlaten, maar in Schotland bleken de kaarten anders te liggen. Daar stemde 60 procent van de bevolking tegen de Brexit. Eerste minister Sturgeon, van de Scottish National Party (SNP), sluit een nieuw referendum over Schotse onafhankelijk sindsdien niet meer uit.

Die optie blijft ook na de voorstelling van het plan 'Scotland's Place in Europe' op tafel liggen. Als Schotland "integraal" lid van de interne markt kan blijven, "beperkt dit de ergste schade van het verlaten van de EU en verzacht het de transitie naar een volledig onafhankelijke (EU-)lidstaat als het Schotse volk daarvoor zou kiezen", leest de tekst.

In de Europese interne markt geldt vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Ook niet-EU-landen als Noorwegen hebben zich erbij aangesloten. Als het Verenigd Koninkrijk effectief de Unie verlaat, dan moet Schotland over bevoegdheden als landbouw, visserij en milieubescherming kunnen beslissen. Ook zaken als werkgelegenheid, immigratie en handelsbeleid ziet Sturgeon graag in Schotse handen.

Sturgeon hoopt dat de Britse regering zich even flexibel opstelt als haar eigen regering, zei ze. Tijdens een telefoongesprek zou premier Theresa May alvast hebben laten verstaan dat ze het plan aandachtig zal bestuderen.

Diezelfde May werd dinsdag in het Britse parlement op de rooster gelegd over haar aanpak van de Brexit. Ze zei dat ze kort na Nieuwjaar tijdens een toespraak meer details zal geven. Of het parlement over het uiteindelijke Brexit-akkoord zal mogen stemmen, wilde ze niet met zoveel woorden gezegd hebben. De oppositie reageerde woedend.

bron: Belga