New Yorkers kunnen geld verdienen aan rattenplaag

New Yorkers kunnen geld verdienen aan rattenplaag

Ratten hebben een slechte reputatie. De knaagdieren verspreiden ziektes, knauwen door draden en vertoeven doorgaans op plaatsen die mensen liefst mijden.

Maar zoals in de meeste ecosystemen vervullen ratten in steden ongetwijfeld een rol. Al is die niet helemaal duidelijk voor wetenschappers. In een studie, gepubliceerd in het Journal of Urban Ecology, klagen Amerikaanse en Australische onderzoekers dat ratten, ondanks hun belangrijke rol, één van de minst bestudeerde dieren zijn in het wild.

Gevaarlijke onwetendheid

Volgens hoofdonderzoeker Michael Parsons kan het zo niet verder gezien de toenemende urbanisatie. "Ratten niet bestuderen is mogelijk gevaarlijk. Geen oorlog heeft ooit een derde van de menselijke bevolking uitgeroeid, ratten wel", aldus Parsons bij The Huffington Post.

Om daar verandering in te brengen, willen ze slachtoffers van rattenplagen aanmoedigen om wetenschappers toegang te geven voordat ze een ongedierteverdelger inschakelen. Parsons voegt de daad zelf bij het woord. Wie hem naar een rattennest leidt in het New Yorkse Manhattan, krijgt 1.000 dollar (890 euro).