New York schaft tampontaks af

New York schaft tampontaks af

Het wetsvoorstel dat de belasting op verschillende vrouwelijke hygiëneproducten wil afschaffen, is goedgekeurd. “Dit is een overwinning voor de vrouwen die al generaties lang deze belasting voor het grootste deel ondergaan”, zegt senator Susan Serino. De tekst moet nu nog bekrachtigd worden door gouverneur Andrew Cuomo. Hij kondigde aan dat dit zo snel mogelijk zal gebeuren.

Met de afschaffing van deze seksistische belasting van 4% volgt New York het voorbeeld van Massachusetts, New Jersey en Pennsylvania.

Internationale kwestie

In België bedraagt de belasting op de betreffende verzorgingsproducten nog steeds 21%. Test-Aankoop eist eveneens de afschaffing van de tampontaks. “Wij vinden het onaanvaardbaar dat intieme verzorgingsproducten, zoals tampons en maandverbanden, vandaag nog aan 21% btw belast worden in België”, klinkt het.

Ook elders in de wereld lokt de belasting steeds meer protest uit. Canada, Ierland, Nederland en Spanje hebben de bewuste belasting al verminderd of afgeschaft. In Frankrijk werd de tampontaks onder druk van protest en manifestaties ook verlaagd van 20 naar 5,5%. In het Verenigd Koninkrijk werd de regering sterk bekritiseerd toen ze eind vorig jaar besliste de tampontaks van 5% te behouden. Als reactie kondigde ze aan miljoenen ponden te zullen doneren aan liefdadigheidsorganisaties voor vrouwen.

Foto AFP / L. Venance