Nek-aan-nekrace tussen Sinn Fein en DUP na Noord-Ierse parlementsverkiezingen

Nek-aan-nekrace tussen Sinn Fein en DUP na Noord-Ierse parlementsverkiezingen

De Noord-Ierse republikeins-katholieke partij Sinn Fein kan wel eens de grootste partij worden na de verkiezingen van donderdag, die werden georganiseerd nadat de partij in januari de eenheidsregering ten val had gebracht. Dat blijkt uit voorlopige resultaten zaterdagochtend. Met de resultaten voor 85 van de 90 te verdelen parlementszitjes, hebben zowel Sinn Fein als de protestant-unionistische DUP (Democratic Unionist Party) 26 zetels veroverd. Bij de verkiezingen van vorig jaar, haalde DUP nog 10 zetels meer binnen dan Sinn Fein (38 en 28). Experts hadden voorspeld dat DUP ook deze verkiezingen zouden winnen, maar wel met een kleinere marge. De grote verliezers van de verkiezing zijn oppositiepartijen Ulster Unionists en de nationalistische Social Democratic and Labour party

De twee grootste partijen moeten volgens de Noord-Ierse wetgeving samen moeten regeren. Indien de partijen na drie weken geen akkoord hebben bereikt over een regering, zijn er twee opties: de organisatie van nieuwe verkiezingen of de regio tijdelijk door Londen laten regeren.

De opkomst lag donderdag zowat tien procentpunt hoger dan in mei vorig jaar.

De nieuwe stembusgang was nodig nadat vicepremier Martin McGuiness van de republikeinse Sinn Fein uit onvrede over een financieel milieuschandaal waarin hij het aan de stok had met de unionistische coalitiepartner DUP van premier Arlene Foster de regering had verlaten. Zijn partij wilde geen vervanger aanstellen, waardoor de regering viel en de Stormont werd ontbonden.

De definitieve resultaten worden later op de dag verwacht.

bron: Belga