Nek-aan-nekrace bij presidentsverkiezingen in Peru

Nek-aan-nekrace bij presidentsverkiezingen in Peru

Het is nog niet duidelijk wie de winnaar is van de presidentsverkiezingen in Peru, aangezien de resultaten van de verschillende exitpolls kort na het eindigen van de stembussen op zondag uiteenlopen. Twee exitpolls van verschillende organisaties zeggen dat de neoliberale econoom Pedro Pablo Kuczynski (77) een voorsprong heeft van 2,4 procentpunten, terwijl een andere exitpoll de rechts-populistische Keiko Fujimori een voorsprong van 2,2 procentpunten geeft.

In de eerste ronde van de verkiezingen in april won Fujimori, leider van de rechtse partij Fuerza Popular (Volkskracht) en dochter van de gevangen zittende vroegere president Alberto Fujimori, 40 procent van de stemmen tegenover 21 procent voor Kuczynski.

Maar Kuczynski heeft de steun verworven van voormalige rivalen die vrezen dat met Fujimori als president de verdeeldheid over haar vaders erfenis zal blijven bestaan.

Alberto Fujimori regeerde met ijzeren hand over Peru van 1990 tot 2000. Hij werd veroordeeld voor mensenrechtenschendingen en corruptie en zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit. Zijn aanhangers prijzen hem omdat hij de maoïstische rebellen van Lichtend Pad bestreed en de economie hervormde.

Kuczynski leidt de liberale partij 'Peruanen voor Verandering'. Zijn aanhangers loven hem voor zijn jarenlange beleidservaring als minister van Economie en Energie en als kabinetschef, maar tegelijk wordt hij bekritiseert voor zijn werk als lobbyist en bankier in de Verenigde Staten.

Ongeveer 23 miljoen Peruanen komen in aanmerking om te stemmen, waarvan 900.000 in het buitenland. Peruanen tussen de 18 en 70 hebben stemplicht, en bij de laatste verkiezingen was er een opkomst van 82 procent.

De winnaar zal vanaf 28 juli in functie treden.

bron: Belga