Negen etenswaren die eigenlijk niet vegetarisch zijn

Negen etenswaren die eigenlijk niet vegetarisch zijn

Er zijn verschillende redenen waarom mensen stoppen met het eten van vlees. Sommige mensen stoppen met het eten van rood vlees uit gezondheidsoverwegingen maar eten vaak wel nog vis. Anderen vinden het onrechtvaardig om dieren te doden en op te eten. Die groep noemen we vegetariërs. Zij eten wel zuivelproducten, maar geen vis of bestanddelen die afkomstig zijn van andere geslachte dieren. Zoals bijvoorbeeld gelatine.

Daarbuiten heb je ook nog de veganisten. Zij eten niets van dieren, ook geen zuivel en mijden het gebruik van leer en wol. Ze hebben dezelfde motivatie als vegetariërs, alleen gaan ze nog een stapje verder. Dieren die voor de productie van zuivel, leer en wol gebruikt worden namelijk meestal geslacht op het einde van hun carrière.

Heel wat voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor vegetariërs of veganisten, zelfs al is hiervan op het etiket niet onmiddellijk iets terug te vinden.

1. Rode snoepjes en rode yoghurt

Alle snoepjes en ijs met een rode kleur zijn niet veganistisch. Hun rode kleur is namelijk afkomstig van de kleurstof 'karmijn', en die wordt gemaakt van de schildluis. Dit rode diertje wordt fijngestampt en dan gebruikt in allerlei voedingsmiddelen om een 'natuurlijke' rode kleur te krijgen.

2. Bier

Jep, ook ons favoriete feestdrankje kan dierlijke bestanddelen bevatten. Aan sommige biersoorten wordt vislijm toegevoegd, dat is een stof die je vindt in de gedroogde zwemblaas van een vis. Het geeft je biertje een heldere kleur. Producenten moeten zelfs niet melden of ze het ingrediënt gebruiken, dus je kan niet achterhalen op de etiket of je pintje veganistisch of vegetarisch is. Al zou het merk Guinness vaak gebruik maken van vislijm.

3. Wijn

Helaas. Ook in wijn wordt af en toe vislijm gebruikt.

4. Parmigiano

Kaas lijkt de ideale vleesvervanger, maar in de meeste kazen worden bestanddelen van dieren gebruikt. De meeste krijgen hun vaste structuur namelijk door stremsel. Dat wordt dan weer gemaakt van een enzym dat je vindt in de maag van pasgeboren kalveren, geiten of lammeren. Vooral in parmigiano-reggiano of pecorino-romano wordt dierlijk stremsel gebruikt. Er zijn ook kazen die met een bacteriestam gestremd worden die niet uit de lebmaag komt maar in laboratoria in buisjes gekweekt wordt.

5. Pesto

Ook in pesto wordt vaak dierlijk stremsel gebruikt. In bio-winkels vind je vaak wel pesto die helemaal vegetarisch is.

6. Chips

Veel chips bevatten 'weipoeder', dat is een bijproduct van kaas en is dus zeker geen optie voor veganisten.

7. Geraffineerde witte suiker

In witte suiker worden soms resten van dierlijke botten verwerkt. Tijdens het productieproces komt suikerriet in aanraking met piepkleine deeltjes van koeienbeenderen. Beenderkool zorgt ervoor dat suiker aan zijn witte kleur komt. Al vind je in de winkel steeds vaker ook écht veganistische suiker.

8. Worcestersaus

Het meest onuitspreekbare woord ter wereld, maar toch eet je het vaker dan je denkt. Vaak wordt het gebruikt als smaakmaker in allerlei gerechten. In de saus zit echter ansjovis, een no go dus voor veganisten en vegetariërs. Al zijn ook hier steeds meer visvrije varianten te koop.

9. Vanille-ijs

Ook vanille-ijs mag je van het menu schrappen: de herkenbare vanillesmaak is meestal niet afkomstig van vanillepeulen. Vaak gebruiken producenten bevergeil, dat een vergelijkbare smaak heeft en veel goedkoper is. De stof wordt door bevers afgescheiden om hun huid mee in te vetten. Ze produceren de stof door een klier die tussen de anus en de geslachtsorganen ligt.