Neergestort vliegtuig Ethiopian Airlines kost 157 mensen het leven

Neergestort vliegtuig Ethiopian Airlines kost 157 mensen het leven

Het vliegtuig steeg gisterenmorgen kort na 8.00 uur op in Addis Abeba en zou rond 10.25 uur landen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Maar zes minuten na het opstijgen stortte het toestel neer in de regio Bishoftu, ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van de Ethiopische hoofdstad. Het radiocontact werd enkele minuten na het opstijgen verbroken.

Een Belgisch slachtoffer

Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. Er waren 32 verschillende nationaliteiten aan boord van vlucht ET 302. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft bevestigd dat er ook een Belgisch slachtoffer te betreuren is. Het toestel zou gloednieuw en nog maar vier maanden geleden afgeleverd zijn. Via Twitter drukte de Ethiopische premier Abiy Ahmed zijn medeleven met de nabestaanden uit.

Zelfde type

De neergestorte Boeing 737-800 MAX is van hetzelfde type vliegtuig als dat van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air, dat in oktober vorig jaar 13 minuten na het opstijgen in Jakarta in zee stortte. Toen kwamen 189 mensen om het leven.

Voor Boeing is het tweede ongeluk in korte tijd met een uiterst nieuw vliegtuig een groot probleem voor het imago inzake veiligheid. Het laatste zware ongeluk van een toestel van Ethiopian Airlines is dat van een ouder model Boeing 737-800 die explodeerde na het opstijgen in Libanon in 2010. De 83 passagiers en zeven bemanningsleden kwamen daarbij om.