Nechirvan Barzani nieuwe president van Iraaks Koerdistan

Nechirvan Barzani nieuwe president van Iraaks Koerdistan

Nechirvan Barzani is verkozen tot president van het Koerdische autonome gebied in het noorden van Irak. De kandidaat van de Koerdische Democratische Partij (KDP) verwierf in het regionale parlement 68 stemmen en behaalde daarmee de meerderheid. Dat deelde parlementsvoorzitster Falla Farid vandaag mee. De 52-jarige politicus is de neef en schoonzoon van de Koerdische historische leider Massoed Barzani. De verkiezing werd overschaduwd door spanningen met de tweede grootste Koerdische partij, de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK). Hun afgevaardigden bleven weg van de stemming, hoewel er een overeenkomst tussen beide partijen was. De PUK beschuldigt de KDP ervan zich niet aan de afspraken te hebben gehouden.

De functie van Koerdische regionale president is al meer dan een jaar vacant. De Koerden in Noord-Irak hadden zich in september 2017 in een volksraadpleging met een overweldigende meerderheid uitgesproken voor de afscheiding van Irak. De centrale regering in Bagdad heeft dat resultaat echter nooit erkend en vaardigde strafmaatregelen uit. Massoed Barzani legde daarop zijn presidentieel ambt neer.

Zijn neef Nechirvan wordt beschouwd als een pragmatische politicus. Hij leidde sinds 2012 de Koerdische regionale regering in Erbil. Hoewel Barzani het onafhankelijkheidsreferendum steunde, probeerde hij de relaties met Bagdad te verbeteren.

De KDP van Barzani won in september vorig jaar bij de Koerdische regionale parlementsverkiezingen 45 van de 111 zetels. Op de tweede plaats volgde de PUK met 21 zetels.

De Koerden in Noord-Irak genieten van een uitgebreid zelfbeschikkingsrecht, maar streven naar onafhankelijkheid. In de strijd tegen de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) werden ze door het Westen gesteund met wapens en instructeurs voor de Koerdische Peshmerga-strijders. De familie Barzani en de KDP domineren al jaren de Koerdische gebieden in Irak.

bron: Belga