NAVO richt vizier op 5G

NAVO richt vizier op 5G

De landen binnen de NAVO moeten instaan voor betrouwbare telecommunicatiesystemen, waaronder 5G. Op hun vergadering op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel zullen de ministers van Defensie daarom instemmen met een update van de basisvereiste voor telecommunicatie, zo heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag aangekondigd. Volgens de NAVO-baas is de civiele infrastructuur een nationale verantwoordelijkheid, maar is weerbaarheid een deel van het engagement van elke lidstaat tot de verdragorganisatie en tot elkaar. "De vereiste is dat alle bondgenoten betrouwbare telecommunicatiesystemen hebben in vredestijd, bij een crisis en een conflict, waaronder 5G", aldus Stoltenberg.

De lidstaten moeten in staat zijn de communicatiesystemen te herstellen bij een verstoring of defect. Bij een crisis moeten de nationale autoriteiten ook prioriteit krijgen in de toegang tot de communicatienetwerken. Voorts moeten er plannen zijn om de risico's te beheren en moet informatie worden gedeeld binnen regeringen en met de private sector.

De telecommunicatie is volgens Stoltenberg van belang voor de burgerlijke infrastructuur, zoals de gezondheidszorg en het transport, maar ook voor militaire operaties in tijden van conflicten. "5G is belangrijk voor onze veiligheid", aldus de secretaris-generaal.

De lidstaten zullen een grondige analyse moeten maken van de cyberrisico's voor de communicatiesystemen. Ook moeten ze nagaan wat voor gevolgen buitenlandse eigenaars, buitenlandse controle en directe investeringen op hun telecom hebben.

De vereiste is niet gericht op een bepaald bedrijf of een bepaald land, aldus nog de secretaris-generaal, als antwoord op een vraag naar het Chinese bedrijf Huawei. De update is gericht op garanties "opdat we over weerbare en veilige telecommunicatie beschikken".

"Ik verwacht dat de ministers akkoord zullen gaan om rekening te houden met deze vereisten, wanneer ze nationale beslissingen nemen over het ontwerp, de bouw en het beheer van hun telecommunicatienetwerken", aldus Stoltenberg.

De ministers van Defensie van de NAVO-landen zullen het morgen over die vereisten hebben, samen met partners van de Europese Unie, Finland en Zweden.

bron: Belga