NASA en SpaceX lanceren vier astronauten naar ISS

NASA en SpaceX lanceren vier astronauten naar ISS

De lancering met de SpaceX Crew Dragon en Falcon 9-draagraket was gepland voor zaterdag, maar moest door de hevige wind uitgesteld worden naar zondag om 19.27 uur (01.27 uur Belgische tijd). De bemanning bestaat uit de Amerikanen Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker, en de Japanner Soichi Noguchi. Hun trip naar het ISS zal ongeveer 11 uur duren.

Amerika eerst

Het gaat om de eerste operationele missie van zes maanden naar het ISS door het commerciële ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. SpaceX voerde eerder dit jaar wel al een succesvolle demonstratiemissie uit met twee astronauten. NASA hoopt dat de lancering het begin betekent van een hele reeks bemande vluchten naar het ruimtestation vanop Amerikaanse bodem.

Russische afhankelijkheid

NASA stopte in 2011, onder toenmalig president Barack Obama, zijn eigen lanceringen naar het ISS, om te focussen op missies naar de maan en naar Mars. Sindsdien maken de VS gebruik van Russische Sojoez-raketten, maar dat kost de VS steeds meer. Daarom sloot NASA met SpaceX en Boeing contracten af om een ruimtetuig te bouwen om astronauten naar het ISS te brengen.