N-VA wil ook aparte rechtbanken voor terreurverdachten

De N-VA denkt eraan om aparte rechtbanken in te voeren voor verdachten in terrorismedossiers. Zo meldt VRT Nieuws. De partij wil zo meer eenheid en centralisatie in de rechtspraak rond terreur. Nu al is het federaal parket bevoegd voor terrorismedossiers. N-VA vindt dat zoiets parallel moet te vinden zijn aan rechterlijke zijde. Daardoor kunnen rechters zich beter specialiseren en wordt de rechtspraak meer gestroomlijnd.

Het gaat dan niet om speciale tribunalen, maar wel om kamers binnen de bestaande rechtbanken die zich specifiek bezighouden met het berechten van beklaagden in terreurdossiers. Nu al bestaan dergelijke kamers in fiscale zaken. De terreurkamers zouden er fysiek komen in de vijf hoven van beroep in ons land (Antwerpen, Gent, Brussel, Luik en Bergen). Van raadkamer over kamer van inbeschuldigingstelling en van eerste aanleg tot beroep zou alles behandeld worden in zo'n gespecialiseerde rechtbank.

Het N-VA-idee van de gespecialiseerde terrorismerechtbanken gebeurt naast het voorstel van de partij om het ook in ons land mogelijk te maken een noodtoestand uit te roepen als België getroffen wordt door een reeks terreuraanslagen. Zo wil N-VA dat de politie in zo'n noodtoestand een potentieel gevaarlijk iemand preventief opsluit, zonder dat die persoon door het gerecht wordt verdacht. Ook zou er betere opvolging moeten komen van verdachten die voorwaardelijk worden vrijgelaten.

bron: Belga