N-VA vraagt zo snel mogelijk vertrouwensstemming

N-VA vraagt zo snel mogelijk vertrouwensstemming

Volgens de voormalige coalitiepartner is de oranje-blauwe ploeg géén verderzetting van de regering Michel-I, maar een nieuwe regering. En die moet het vertrouwen krijgen in het parlement en een nieuwe regeringsverklaring opstellen, vindt De Roover.

Guerre totale

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo wil geen ‘guerre totale' met de N-VA. Het is niet omdat N-VA en Open Vld niet meer samen in de regering zitten, dat beide partijen nu met getrokken messen tegenover elkaar moeten staan, zei De Croo. "Wij hebben goed samengewerkt met de N-VA. Ik hoop dat we heel veel van de zaken die we samen beslist hebben, verder gaan uitvoeren in een andere samenstelling", dixit De Croo.

Hold-up

"De socialistische vakbond daarentegen heeft geen goed woord over voor Michel II. Het blijft een regering van «sociale afbraak ten dienste van de werkgevers, die met klem de voortzetting van haar antisociale beleid eisen", aldus de vakbond. De vakbond constateert dat de nieuwe oranje-blauwe regering een minderheidsregering is, zonder legitimiteit. "Dit is een democratische en sociale hold-up", aldus Robert Vertenueil, voorzitter van de socialistische vakbond. Ook sp.a, Groen en Vlaams Belang vragen een vertrouwensstemming in het parlement.