N-VA en Puigdemont, één Europees front

N-VA en Puigdemont, één Europees front

De naam van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont circuleert om de Europese N-VA-lijst te duwen. Dat meldt Het Laatste Nieuws vandaag. Volgens de krant willen enkele partijtoppers de Catalaanse separatist graag op hun lijst uitspelen voor de Europese verkiezingen. "Vanop een eigen lijst in België maakt hij nauwelijks kans om verkozen te geraken. Maar op onze lijst verdient hij gemakkelijk een eigen zetel vanop een lijstduwersplaats", zegt een hoge bron.

Het uitspelen van de Catalaanse separatist geeft N-VA vooral de kans om haar onafhankelijkheidsstreven in de verf te zetten, schrijft de krant. Bovendien kan het N-VA en Puigdemont een communicatiestunt opleveren. In het bijzonder als Madrid fors zou reageren.

De beslissing is intern dan wel nog niet afgeklopt, N-VA heeft wel al bij de Catalaan en zijn entourage gepolst of er interesse is, klinkt het. Naar verluidt kwam er nog geen duidelijk antwoord, maar ook zij zien voordelen. Als Puigdemont wordt verkozen, geniet hij parlementaire onschendbaarheid.

Wettelijk kan het hoe dan ook perfect. "EU-burgers mogen in een andere EU-lidstaat opkomen", zegt professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent).

bron: Belga