N-VA blijft op honger bij energievisie Tommelein

door
Belga
Leestijd 2 min.

N-VA blijft op de honger zitten bij de energievisie waarin bevoegd minister Bart Tommelein (Open Vld) de Vlaamse ambities tot 2050 uiteenzet. "We hebben nood aan concreet becijferde doelstellingen", zegt parlementslid Andries Gryffroy. "Hoeveel moeten we investeren en waar moeten we dat doen? Dit is niet de basis waarmee we naar de onderhandelingen voor het federaal energiepact kunnen trekken." Twee weken geleden keurde de Vlaamse regering de langverwachte energievisie goed. Daarin is onder meer te lezen dat wagens met verbrandingsmotoren vanaf 2035 uit de showroom moeten. De komende jaren wil Vlaanderen inzetten op warmtenetten, opslag van groene energie en een CO2-belasting. Een concreet groeipad om aan de Europese normen te voldoen, staat echter niet in de visietekst.

"In Zwitserland werden recent bijvoorbeeld heel concrete doelstellingen naar voor geschoven en werd de bevolking ook onmiddellijk duidelijk gemaakt dat die niet gratis zullen zijn", zegt Andries Gryffroy. "In de Vlaamse nota staan niet veel getallen en cijfers. De vraagt blijft wat de concrete acties zullen zijn om deze visie werkelijkheid te maken." Robrecht Bothuyne van CD&V steunt de oproep van N-VA om met concrete cijfers naar de federale onderhandelingstafel te trekken. Daar moet voor het einde van het jaar een energiepact worden opgesteld dat ons land naar de Europese Commissie kan opsturen.

Volgens Tommelein staan er wel concrete maatregelen in de visie. "Ik denk bijvoorbeeld aan het verlengen van de energiebeleidsovereenkomsten, het ondersteunen van bedrijfsgedreven piloot- en demonstratieprojecten of de uitrol van de digitale meter", zegt hij. "Maar het klopt dat we nood hebben aan becijferde doelstellingen, de energievisie stelt voorop dat we dit zullen doen tegen het einde van het jaar."

De doelstellingen waren ook al eind vorig jaar beloofd, reageert Gryffroy. Bovendien komen de cijfers te laat voor de opmaak van het energiepact. "Hoe kan de de federale overheid weten welke capaciteit wij nodig hebben aan bevoorradingszekerheid als er geen becijferde tabel is van onze hernieuwbare productie", besluit hij.

bron: Belga