N-VA bepleit inperking vrije meningsuiting

N-VA bepleit inperking vrije meningsuiting

Dat hij zich op glad ijs begeeft, beseft De Roover. "In principe sta ik achter een heel verregaand, zelfs principieel onbeperkt recht op vrije meningsuiting." Als verantwoording om die principes toch aan de kant te schuiven, herhaalt de N-VA'er de woorden van partijgenoot en vicepremier Jan Jambon: "we zijn in oorlog". En hij trekt de lijn naar de collaboratie. "Elke vijand telt bondgenoten in het binnenland. Die worden ook altijd bestreden."

Dat collaborateurs worden aangepakt is en blijft de normale regel, vervolgt de ere-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. Maar "doen we dat vandaag ook en doen we het voldoende? ", werpt De Roover op. "Tolerantie wordt op een bepaald ogenblik slapheid en zelfs vijand van zichzelf. Het gebrek aan reactie tegen de binnenlandse collaborateurs met de tegenstander biedt meteen ook zuurstof aan die tegenstander, want niemand respecteert samenlevingen die zichzelf niet doen respecteren."

"We moeten het debat durven voeren", besluit het N-VA-kopstuk. "Collaborateurs met vijanden die onze vrijheid en veiligheid belagen, moeten worden bestreden, ook als ze zich beperken tot woorden." Zelfs al beseft De Roover dat repressie de basis kan leggen voor "generatielange rancune".

N-VA is niet de eerste binnen de federale coalitie die de controversiële kwestie aansnijdt. Eerder dit jaar kwamen de Franstalige liberalen van de MR al met een wetsvoorstel om de "verheerlijking van terrorisme" strafbaar te stellen. In 2004 werkten MR en PS zelfs samen een wetsvoorstel uit in die zin.