Mysterieus ruimte-object laat wetenschappers verward achter

Mysterieus ruimte-object laat wetenschappers verward achter

"Ik hoop dat iedereen goed neerzit in zijn stoel, want het buitenste deel van ons zonnestelsel is net een heel stuk vreemder geworden". Zo opende Michele Bannister, astronoom aan de Queens-universiteit in Belfast haar persconferentie. De wetenschappers hebben iets ontdekt dat hun nieuwsgierige breinen maar niet loslaat.

De sterrenknuffelaars zijn gefascineerd door een TNO, of trans-Neptunus object, dat zich achter de planeet schuilhoudt. De ijzige massa beweegt elke dag een beetje verder weg van Neptunus, wat het op zich al bijzonder maakt. Bovendien draait het achterstevoren rond de zon en dat is hoogst uitzonderlijk. De wetenschappers doopte het 'Niku', wat in het Chinees 'opstandig' betekent.

Tot dusver hebben de slimmeriken aan de universiteit nog niet kunnen achterhalen wat de vreemde bewegingen veroorzaakt. De meest voor de hand liggende hypothese is dat het object door een botsing uit zijn baan is geslagen, maar de astronomen hebben geen idee waar Niku dan tegen opgebotst is.

"Het is een wonderbaarlijke ontdekking, juist omdat het zo verwarrend is", aldus Bannister. "Ik kijk ernaar uit wat de theoretische analysten hiermee zullen aanvangen."

Foto Wikipedia