Muyters wil met pact krapte op de arbeidsmarkt aanpakken

Muyters wil met pact krapte op de arbeidsmarkt aanpakken

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters gaat met de Vlaamse werkgevers Voka en Unizo een pact afsluiten om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Het pact omvat engagementen van zowel de overheid als de werkgevers. Dat heeft de N-VA-minister vandaag geantwoord op vragen van Axel Ronse (N-VA) en Robrecht Bothuyne (CD&V). Eerder deze week raakte bekend dat de VDAB een recordaantal vacatures telt en dat bijna een derde van die vacatures niet ingevuld raakt. Steeds meer Vlaamse bedrijven hebben het moeilijk om de geschikte krachten te vinden.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters wil nu samen met werkgeversorganisaties Voka en Unizo een pact naar voor schuiven om oplossingen te vinden voor die krapte op de arbeidsmarkt.

Dat plan bevat vier onderdelen. Zo moet er een betere screening van de langdurig werkzoekenden komen. "Langdurig werkzoekenden staan verder af van de arbeidsmarkt, maar bezitten een pak competenties en talenten die zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt", klinkt het.

Daarnaast is het ook de bedoeling om nog meer te gaan kijken naar de competenties van werkzoekenden. Niet wat iemand gestudeerd heeft, maar wel wat iemand kent of kan, moet de doorslag geven in een vacature.

Ten derde zal nog meer ingezet worden op de Individuele Beroepsopleiding (IBO) en het werkplekleren. Vandaag is trouwens met de VDAB beslist om het systeem van de IBO te vereenvoudigen zodat het instrument nog meer ingezet kan worden.

Tot slot is het ook de bedoeling dat werkgevers vaker feedback geven over sollicitaties die niet succesvol zijn verlopen. Zo'n feedback kan nuttig zijn om werkzoekenden beter te begeleiden. De werkgevers engageren zich om hun leden meer aan te zetten om die feedback te geven.

bron: Belga