MR reageert hard op beslissing Homans

MR reageert hard op beslissing Homans

Bij de Franstalige partij MR is er weinig begrip voor de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten niet te benoemen. Federaal Begrotingsminister Sophie Wilmès heeft het over een ontkenning van de democratie. Slechts twee faciliteitengemeenten, Wemmel en Kraainem, hielden zich volgens minister Homans aan de regels. Het gevolg is dat de vier andere, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem, deze legislatuur geen burgemeester meer zullen krijgen.

De afspraak was dat gouverneur Lodewijk De Witte de oproepingsbrieven voor de verkiezingen zou sturen in het Nederlands. De vier stuurden op eigen houtje nog eens Franstalige en Nederlandstalige brieven, volgens een taalregister dat ze zelf hebben aangelegd.

De gemeenten voelen zich gesterkt door de Raad van State. Die gaf in twee arresten aan dat Franstaligen slechts één keer om de vier jaar moeten melden dat ze documenten onmiddellijk in hun taal willen ontvangen. De grote meerderheid van de Franstaligen deed dat ondertussen.

"De halsstarrigheid van minister Homans om de beslissingen van de Raad van State, het Hof van Cassatie, enzovoort te ontkennen, vormt een flagrante en ontoelaatbare ontkenning van de democratie voor de faciliteitengemeenten", reageert Sophie Wilmès daarom op de sociale media. De minister woont zelf in Sint-Genesius-Rode.

bron: Belga