MOVIES. "Alexander McQueen inspireerde enorm veel mensen"

MOVIES. "Alexander McQueen inspireerde enorm veel mensen"

Welke band hadden jullie met Alexander McQueen vóór deze film?

Nicholas Hunt/Getty Images/AFP

Ian Bonhôte (foto links): "Wie in het Londense modemilieu werkt, kent sowieso iemand die op een of andere manier heeft samengewerkt met McQueen, voor of na zijn dood. Ik heb hem nooit ontmoet, maar ik zag hem dikwijls zijn hond uitlaten in het park van Hoxton Square."

Peter Ettedgui (rechts): "Mijn vader was stilist en heeft met hem gewerkt. Wanneer hij over hem praatte, voelde ik meteen dat hij anders was. Hij maakte deel uit van de culturele wereld, maar stond ook op de covers van de roddelbladen. Mijn pa zei altijd: ‘Trek je niets aan van wat ze zeggen, die man is een genie'."

Alexander McQueen was een beetje de rockstar van de modewereld. Hoe verklaren jullie zijn ongelofelijke succes?

Ian: "Zijn impact ging veel verder dan de mode. Voor hem was fashion meer dan stoffen en kleuren. Hij was heel zijn leven erg nieuwsgierig. Alles stimuleerde hem: cinema, muziek, kunst… Die inspiratie verwerkte hij in zijn creaties, maar hij had evengoed een ander medium kunnen gebruiken. Zelf inspireerde hij ook enorm veel mensen. Dat merk je nog altijd. Na de projecties van de film komen mensen met ons praten. Een jonge ontwerper uit New York vertelde me dat hij zich zes dagen had opgesloten in zijn kamer toen hij hoorde dat McQueen dood was."

Peter: "Hij had veel verschillende invloeden, maar hij transformeerde die in iets anders. Kijk maar naar zijn show ‘Number 13. Dat is een modedefilé en performance art tegelijk. Hij was een kunstenaar die zijn tijd ver vooruit was."

Ian: "Een uniek stuk creëren voor onze neus… Die spontane, onmogelijk te kopiëren kant, dát is kunst! Het lijkt simpel, maar als je het creatieve proces van McQueen kent, weet je dat dat de manier is waarop kunst ontstaat."

Maar zijn outfits zijn voor het doorsnee publiek toch ondraagbaar en onbetaalbaar?

Ian: "Hij zou het vreselijk gevonden hebben dat iemand van kop tot teen gekleed is in McQueen. Iedereen heeft een ander budget. Of je nu één mooi kledingstuk in je kast hebt hangen, of honderden: Koop het nooit alleen voor het merk! Wat telt, is niet het merk maar hoe je het draagt en hoe je er je eigen stijl mee creëert. Je stijl is je identiteit. Dat kan een simpele badge zijn, een juweel van je oma of een oude perfecto die je op de rommelmarkt vindt. Alles hangt af van hoe je jezelf erin voorstelt, niet van het merk."

Wat is jullie lievelingsstuk van hem?

Ian: "Het 'McQueen holster shirt', een hemd met een nepholster. Het lijkt alsof je een pistool draagt! Mensen lachen er soms mee, maar ik ben er gek op."

Peter: "Een pak uit het atelier van mijn vader. Ik ben geen fashionista, maar daar ben ik helemaal weg van. Ik voel me met hem verbonden als ik het draag."

Elli Mastorou

@cafesoluble

Meest gelezen
 1. ruththumb

  Ruth Beeckmans verliest alweer familielid: «Wat een mooi, vervuld leven heb je geleid»

 2. lynthumb

  Zus van Kat Kerkhofs in verwachting van eerste kindje

 3. lesleythumb

  Lesley-Ann Poppe openhartig over topless zonnen: «Daar kijkt niemand ervan op»

 4. blindthumb

  Dit zijn de 8 vrijgezellen die het ‘Blind Getrouwd’-avontuur aangaan

 5. raphthumb

  Raphaëlla uit ‘Love Island’ trekt aandacht met decolleté: «Als je ze hebt, moet je ze showen hé» (foto)