Moraalwetenschapper Kristof Jakiela wint Scriptieprijs

Moraalwetenschapper Kristof Jakiela (UGent) heeft de Vlaamse Scriptieprijs 2016 gewonnen voor zijn thesisonderzoek naar de houding van dove koppels tegenover embryoselectie. De jury was naar eigen zeggen danig onder de indruk van de scriptie die "dagen na lezing blijft nazinderen". Aan de prijs hangt een bedrag van 2.500 euro vast. Jakiela ging voor zijn thesis in gesprek met dove en gemengde koppels om te horen hoe zij tegenover embryoselectie staan bij in-vitrofertilisatie (ivf). "Tijdens een ivf-behandeling wordt voor de terugplaatsing van het embryo in de baarmoeder onderzocht of het genetische afwijkingen heeft. Die techniek kun je -in theorie- ook gebruiken om ervoor te zorgen dat dove koppels net een doof kind krijgen", zegt de moraalwetenschapper.

Dat doven bewust voor een doof kind zouden kiezen, is voor horenden moeilijk te begrijpen omdat zij doofheid vaak eenzijdig als een beperking aanzien. "Heel wat doven zien dat anders", stelt Jakiela. "Zij waarderen hun doofheid, die ze soms zelfs als een verrijking zien. Uit mijn interviews met doven bleek dan ook dat sommigen, mochten ze de keuze hebben, liever een doof kind zouden krijgen. Volgens hen is het immers perfect mogelijk om als dove een zelfstandig bestaan te leiden. Bovendien geloven ze dat de communicatie met een doof kind beter zou verlopen en de band inniger zou zijn."

De jury van de Scriptieprijs was "danig onder de indruk" van de thesis. "Via de diepgaande gesprekken die hij met hen voerde, biedt Jakiela in zijn scriptie een inkijk in de leefwereld van doven. Door doofheid ook als een waardevolle eigenschap te belichten, verrijkt de auteur niet enkel je begrip maar dwingt hij zijn lezer bovendien tot reflectie", luidt het.

De Vlaamse Scriptieprijs wordt jaarlijks door Scriptie vzw uitgereikt om aanstormend wetenschappelijk talent in de kijker zetten. Jakiela kwam dit jaar als winnaar uit de bus van 625 inzendingen. Hij kreeg de prijs in Brussel overhandigd door Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Philippe Muyters (N-VA).

Behalve Jakiela vielen dinsdag ook nog Vincent Stevens (EOS-prijs voor exact-wetenschappelijk onderzoek), Jop Van der Auwera (Klasseprijs voor sterkste onderwijsscriptie), Matthias Floru (Agoriaprijs voor technologisch onderzoek) en het duo Luna Delange en Elien Eggermont (Bachelorprijs voor professioneel bacheloronderzoek) in de prijzen.

bron: Belga