Mondmasker wordt verplicht in heel Parijs

Mondmasker wordt verplicht in heel Parijs

In Parijs bleef de mondmaskerplicht op straat tot dusver beperkt tot een aantal drukbezochte en dichtbevolkte zones. Eerder op donderdag had Castex al geopperd dat een uitbreiding van die maatregel zich opdringt omdat het aantal besmettingen in de hoofdstad sterk toeneemt. Luttele uren later is de kogel door de kerk.

Andere steden

Volgens Castex wordt de invoering van de maatregel in de metropool nog steeds bestudeerd. "De vraag stelt zich uiteraard ook voor 'la petite couronne', rekening houdend met de verplaatsingen tussen deze gebieden", zei Castex op een persconferentie in Matignon. 'La petite couronne' omvat ook de voorsteden die het dichtst aanleunen bij Parijs.

In Marseille is de mondmaskerplicht intussen ingevoerd in de hele stad. Zowel Marseille als Parijs kleuren rood op de Franse coronakaart. In beide steden heeft het aantal besmettingen de kaap van 50 per 100.000 inwoners overschreden. Castex gaf aan dat de mondmaskerplicht ook algemeen ingevoerd zou kunnen worden in andere grote agglomeraties van de 21 departementen die momenteel rood kleuren. Het is aan de prefecten om daarover in overleg met de burgemeesters te beslissen, aldus de premier.

Parijs wordt door verscheidene landen als een risicogebied aangestipt. Woensdag nog besloot België een verplichte quarantaine en coronatest in te voeren voor mensen die terugkeren uit de Franse hoofdstad.

Scholen

De mondmaskerplicht maakt deel uit van een rist maatregelen waarmee de Franse regering de nieuwe opstoot van het virus wil indammen en de heropening van de scholen wil beveiligen. Die maatregelen zijn volgens Castex nodig om een totale lockdown zoals in het voorjaar te vermijden. Een andere maatregel is het opvoeren van de testcapaciteit. Minister van Gezondheid Olivier Véran kondigde donderdag aan dat de regering op korte termijn één miljoen tests per week wil bereiken.