Mogelijke zelfmoordwapen Van Gogh wordt geveild

Mogelijke zelfmoordwapen Van Gogh wordt geveild

Het vuurwapen dat de schilder Van Gogh in 1890 vermoedelijk heeft gebruikt om zelfmoord te plegen, wordt geveild. De verroeste Lefaucheux-revolver wordt op 19 juni te koop aangeboden bij AuctionArt, een veilinghuis in Parijs. De verwachte opbrengst is 40.000 tot 60.000 euro. Het vuurwapen werd halverwege de vorige eeuw gevonden in een akker buiten het Franse dorpje Auvers-sur-Oise waar Van Gogh zich van het leven beroofde. Uit onderzoek bleek dat het vijftig tot tachtig jaar in de grond had gelegen. De revolver, waarvan het houten deel van de greep ontbreekt, wordt aangeboden door de nazaten van de voormalige eigenaar van de herberg waar Van Gogh toen verbleef. Hij kreeg het wapen van een boer, die het rond 1960 in de velden achter de herberg vond.

Het is onwaarschijnlijk dat we ooit absoluut zeker zullen zijn of Van Gogh het pistool gebruikte om zelfmoord te plegen. Twee Amerikaanse biografen, Steven Naifeh en Gregory White Smith, kwamen na onderzoek in 2011 tot de conclusie dat de schilder hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer werd van twee lokale jongens die met het vuurwapen aan het spelen waren.

Die theorie wordt door andere Van Gogh-onderzoekers tegengesproken maar wel overgenomen door regisseur Julian Schnabel in "At Eternity's Gate", zijn biopic over Van Gogh (met Willem Dafoe in de rol van de schilder) die vanaf 24 april in de Belgische bioscopen uitkomt.

Immers, in eerste instantie mislukte de zelfmoordpoging. "De kogel ketste af op een rib en zakte naar beneden", aldus de Fransman Alain Rohain, die technologisch en archeologisch onderzoek heeft laten uitvoeren voor zijn in 2012 gepubliceerde boek "Aurait-on retrouvé l'arme du suicide?" (Hebben we het wapen van de zelfmoord gevonden?).

Na het overhalen van de trekker zou Van Gogh het wapen onvrijwillig hebben laten vallen. Ernstig gewond in de borst - het kaliber van het gevonden wapen, 7 millimeter, komt ook overeen met de verwondingen van Van Gogh - maar nog steeds in staat om te lopen, wankelde de schilder terug naar de herberg waar hij logeerde. Zo zou Van Gogh, die 36 uur na de mislukte zelfmoordpoging zou overlijden, in die uren aan bekenden hebben verteld dat hij zich achter de herberg zou beschoten hebben.

bron: Belga