Moeten we stoppen met luisteren naar droevige muziek?

Moeten we stoppen met luisteren naar droevige muziek?

Hebben nummers als ‘Everybody Hurts' van R.E.M. of ‘Nothing compares 2 U' van Sinead O'Connor je al soelaas geboden na een break-up? Je wereld stortte even in elkaar, maar droevige muziek was je redding. Bij elke refrein greep je naar je zakdoek. Geen probleem volgens musicoloog Kay Northon. "Muziek heeft dezelfde vorm, hetzelfde eb en vloed als onze menselijke emoties. Het genre van muziek dat je dan luistert, is belangrijk voor je verwerkingsproces."

Droevige muziek zou ons gevoel versterken waardoor onze emoties in een stroomversnelling komen. Dit zou ons verwerkingsproces versnellen. Een onderzoek uit 2014 toonde al aan dat melancholische muziek onze verbeelding bevordert. Zodoende kunnen mensen zich beter identificeren met de teksten van het nummer.

I Will Survive

Maar toch, jezelf blijven omringen door kommer en kwel blijkt niet de definitieve oplossing. Volgens relatie-experte Susan Winter nemen we op deze manier te lang de rol van het slachtoffer aan.Wanneer we vooruitgang willen boeken, moeten we een vrolijk liedje opzetten. Denk maar aan ‘I Will Survive' van Gloria Gaynor. Auteur Yuna Ferguson zegt dat we altijd naar vrolijke muziek moeten luisteren. Op deze manier zouden we sociaal sterker worden. Verder onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat mensen die naar jolige muziek luisteren een gezondere relatie, een betere conditie en zelfs een hoger inkomen hebben.

De goede oude tijd

Een ander belangrijke factor in het verwerkingsproces na een break-up is nostalgie. Vrolijke muziek uit je jongere jaren roept vaak nostalgische gedachten op. Volgens wetenschapper Tim Wildschut is nostalgie een vitamine tegen een gevoel van zinloosheid.

Aan het begin van een break-up zien we onszelf eerder genoodzaakt melancholische muziek te luisteren, omdat we denken dat het zo hoort. Wanneer we onze vorige partner salut en de kost kunnen wensen, schakelen we sneller over op een nummer als ‘Survivor' van Destiny's Child. Maar kop op, elke break-up is het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven. En de muziek die je erbovenop heeft geholpen, kan je later nog gebruiken in de karaokebar.