Modewereld blaast verzamelen op eindejaarsdefilé van Antwerpse Modeafdeling

Modewereld blaast verzamelen op eindejaarsdefilé van Antwerpse Modeafdeling

In Antwerpen heeft de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten AP Hogeschool vrijdagavond haar traditionele eindejaarsdefilé gehouden. 116 bachelor- en masterstudenten presenteerden er hun ontwerpen aan 2.000 modeliefhebbers en -professionals uit de hele wereld en werden daarbij begeleid door het Scala-koor en de broers Kolacny. Bij de zes masterstudenten waren twee Belgen: Charlotte De Geyter Pittoors met de collectie "How to catch a fish" - over hoe mensen te veel willen op een te korte tijd - en Emmanuel A. Ryngaert met "Meccano" - een collectie van modulaire kledingstukken waarvan de onderdelen makkelijk uitklikbaar en verplaatsbaar zijn. Niet alleen het publiek, ook de studentenpopulatie van de Modeafdeling was dit academiejaar weer een erg internationaal gezelschap en dat viel ook te merken aan de grote stijlvariatie tussen verschillende collecties. De bachelorjaren hadden bovendien naast hun 'gewone' collecties elk een eigen centraal thema meegekregen om een ensemble rond te ontwerpen. Zo werkten de tweedejaars rond historische kostuums, gaande van middeleeuwse klederdracht tot twintigste eeuwse oorlogstenues, en de derdejaars rond etnische kledij, waarbij ze onder meer inspiratie haalden bij Afrikaanse stammen.

Het defilé vond plaats in de Parkloods in Park Spoor Noord, waar een enorme spiegelwand de catwalk van de backstage scheidde. De spiegel stond symbool voor de visie dat mode geen oppervlakkig fenomeen is dat in een eigen vacuümwereld leeft, maar wel ideeën puurt uit en zich betrokken voelt bij historische en actuele gebeurtenissen én bovendien steeds aan zelfreflectie doet.

Een internationale jury zal de studenten beoordelen en verschillende prijzen uitreiken. De show wordt zaterdagavond overigens nog eens herhaald. Zaterdag en zondag valt in Antwerpen ook een parcours terug te vinden met op verschillende locaties ontwerpen van de masterstudenten. Meer informatie daarover staat op www.antwerp-fashion.be.

bron: Belga