Minister Vandeput bezoekt Auschwitz met 100-tal jongeren

Minister Vandeput bezoekt Auschwitz met 100-tal jongeren

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) brengt samen met een honderdtal leerlingen uit het middelbaar onderwijs een bezoek aan het concentratie- en vernietitingskamp Auschwitz-Birkenau. Het gaat om een herinneringsreis georganiseerd door het War Heritage Institute (WHI) in samenwerking met Defensie. De 100 jongeren tussen 16 en 18 jaar komen uit 13 scholen verspreid over heel België. Ze brengen dinsdag de hele dag door in Auschwitz en Birkenau. Tijdens WO II werden er nagenoeg 1,1 miljoen mensen, het merendeel joden en zigeuners, op industriële schaal gedood. Omstreeks 15 uur geeft minister van Defensie Steven Vandeput een toespraak tijdens een herdenkingsceremonie. "Ik vind het enorm belangrijk dat Defensie participeert aan de herinnering bij jonge mensen. Want het is onze taak vandaag om de generaties die na ons komen bekend te maken met de overlevering van de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog. De indrukken die jonge mensen opdoen tijdens dit bezoek zijn ervaringen die ze de rest van hun leven zullen meedragen", aldus minister Vandeput.

Naast vice-admiraal Michel Hofman reist ook de in Brussel wonende Pol Sobol mee. Hij overleefde Auschwitz en zal de jongeren vertellen wat hij in het kamp heeft moeten doorstaan.

De herinneringsreis naar Auschwitz is een gezamenlijk initiatief van het War Heritage Institute. De reis vindt jaarlijks plaats ter herdenking van de bevrijding van beide kampen op 27 januari 1945.

bron: Belga