Minister van Begroting Sophie Wilmès begrijpt niet dat moordverdachte nog vrij rondliep

Minister van Begroting Sophie Wilmès begrijpt niet dat moordverdachte nog vrij rondliep

Federaal minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) kan niet begrijpen dat de man die ervan verdacht wordt studente Julie Van Espen te hebben gedood "niet meteen van zijn vrijheid is beroofd" nadat hij in eerste aanleg tot vier jaar cel was veroordeeld voor verkrachting. Dat zei ze op La Première (RTBF). "Het is niet mijn taak om mijn mening te geven over de beslissingen die Justitie neemt, maar het is duidelijk dat hierbij vragen kunnen worden gesteld." De verdachte man werd in 2017 tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld door de correctionele rechtbank van Antwerpen. Het parket vroeg de onmiddellijke aanhouding, maar de rechtbank ging daar niet op in. De beroepsprocedure die de man tegen zijn veroordeling aanspande, is nog hangende.

Behalve bij het feit dat de veroordeelde verkrachter niet meteen werd aangehouden, stelt Wilmès zich ook de vraag waarom de rechtbank in Antwerpen geen gebruik heeft gemaakt van de alleen zetelende rechter, een systeem dat de snellere behandeling van zaken mogelijk moet maken en tijdens de afgelopen legislatuur werd opgezet door justitieminister Koen Geens (CD&V).

Gevraagd naar het gebrek aan financiële middelen waar veel actoren binnen Justitie over klagen, zei Wilmès dat er eerst een uitgebreide analyse moet gebeuren. "Daarna kunnen we zien of er bijkomend budget moeten worden geïnjecteerd."

bron: Belga