Minister De Crem reikt eerste eID met vingerafdrukken uit

Minister De Crem reikt eerste eID met vingerafdrukken uit

In Lokeren reikt federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vandaag de eerste elektronische identiteitskaart uit met vingerafdrukken. Op het vernieuwde identiteitsbewijs staat de foto niet langer links maar rechts. Ook informatie over de vingerafdruk van de houder is opgenomen, wat voor protest zorgt. De eerste eID wordt door De Crem overhandigd aan burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld) van Lokeren. De Oost-Vlaamse gemeente is de eerste waar de nieuwe eID zal uitgereikt worden aan de bevolking.

De nieuwe elektronische identiteitskaart heeft een aangepaste lay-out die de oude uit 2002 vervangt. Dat was nodig om tegemoet te komen aan strengere internationale regels om identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. Maar vooral de keuze om informatie over vingerafdrukken te verbinden met de kaart, stoot op kritiek. De Kamer keurde de wet daarvoor goed ondanks negatieve adviezen van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Onderzoekers van de KULeuven noemen de maatregel "onduidelijk, overbodig en disproportioneel" en "de uitwerking risicovol". Privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert startte in maart een procedure bij het Grondwettelijk Hof. Dat moet zich nog uitspreken.

Maar de uitrol start alvast, ondanks enkele maanden vertraging door de val van de regering Michel. Er volgen testen in 25 gemeenten. Afhankelijk van die testen zal beslist worden wanneer de nieuwe eID in de rest van het land wordt uitgerold.

bron: Belga