Minister Beke pleit voor vaccinatie 16- en 17-jarigen tegen 11 juli

Minister Beke pleit voor vaccinatie 16- en 17-jarigen tegen 11 juli

De minister mikte al langer op 11 juli om alle volwassenen in Vlaanderen een eerste prik in de arm te kunnen geven. Het gaat dan om mensen ouder dan 18 jaar. Beke gaat er echter van uit dat een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad ook voor jongeren van 16 en 17 jaar een vaccinatie zal aanbevelen. Alles hangt af van de leveringen, maar de minister wil er alles aan doen om die jongeren ook tegen 11 juli te kunnen laten inenten.

De taskforce vaccinatie benadrukt dat het logistiek geen moeilijke opdracht is om de 16- en 17-jarigen mee op te nemen in de campagne, omdat er hoogstens twee tot drie dagen moeten worden toegevoegd aan het schema. Een mogelijke vaccinatie van 12- tot 15-jarigen later dit jaar wordt ook onderzocht, maar daarvoor is het nog wachten op extra gegevens en een advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). 

"On track"

Morgen start alleszins de vaccinatiecampagne voor de brede bevolking en gaan de uitnodigingen voor mensen onder de 65 jaar de deur uit. "We zijn on track", verzekerde Beke. Aanvankelijk was het overigens de bedoeling dat tegen het einde van de zomer alle Vlamingen hun tweede prik zouden hebben gekregen, maar Beke mikt daarvoor nu op twee weken eerder, dus in de week van 15 augustus. De inkorting van de periode tussen de twee inentingen met het vaccin van AstraZeneca speelt daarbij een rol. Ook de taskforce vaccinatie noemt de streefdatum van midden augustus een "haalbare kaart".