Milaan-Sanremo - Arnaud Démare verbaast ook zichzelf

Arnaud Démare (FDJ) lijkt de benen van weleer terug te hebben gevonden. De Fransman was vorig jaar een beetje op de dool, maar na zijn ritzege in Parijs-Nice heeft hij nu ook een klassieker beet, goed voor de eerste Franse zege sinds 1995 in La Primavera. Nochtans kende de Fransman ook zijn deel van de pech in La Primavera. Na een val moest hij van ver terugkomen. "Het was echt zwoegen en zweten om terug te komen, ik dacht dat mijn koers voorbij was, maar mijn ploegleider vuurde me voortdurend aan: 'je komt terug, je kan het'."

Daarna was het ook nog op de Poggio aanklampen. "Ik voelde me wel goed, maar ik zat ver op de top, gelukkig maakte ik nog veel terug in de afdaling. De finale was chaotisch, vergelijkbaar met het WK voor beloften in 2011 in Kopenhagen, waar ik ook na een valpartij won. Er zijn dagen waarin alles lukt, het geluk aan je zijde is en dit was zo'n dag. Dit is met voorsprong de mooiste zege uit mijn carrière."

Démare is een Frans talent, 24 jaar intussen. Vorig jaar bleven de resultaten uit, maar nu heeft hij zijn vette vis beet. "Het was niet gemakkelijk de voorbije maanden, maar ik ben altijd blijven geloven in mezelf, in mijn talent. Het moest me gewoon wat meezitten. En nu loont het harde werk. Ik ben hier heel blij mij. Woensdag nog deed ik een lange tocht achter de brommer met mijn vader. Mijn vriendin sprak me moed in thuis, want na mijn opgave in Parijs-Nice waren er toch twijfels (opgave wegens kniepijn). Dankzij mijn kiné ben ik weer op de been, dankzij mijn familie voelde ik me weer goed. Het helpt als je zo naar een klassieker kan vertrekken. Dat ik hier win, maakt me emotioneel en doet heel veel deugd."

.

bron: Belga