Michel ziet geen graten in combinatie premier-partijvoorzitter

Michel ziet geen graten in combinatie premier-partijvoorzitter

Charles Michel vindt het niet problematisch om twee functies, die van partijvoorzitter en regeringsleider, te combineren. "Ik zal mijn mandaat als premier uitdoen in het belang van het land, en tegelijkertijd zal ik campagne voeren voor de toekomst van het land. Die twee zijn met elkaar verbonden", zei hij vandaag op een persconferentie. Het MR-partijbureau besliste vandaag om Olivier Chastel te vervangen door Michel, omdat die eerste zich op de Europese campagne wil storten. Olivier Chastel trekt de Europese lijst voor de Franstalige liberalen en wil zich naar eigen zeggen volledig op die campagne focussen. Charles Michel volgt hem op, en wordt zo (opnieuw) partijvoorzitter. Hij doet zijn mandaat als premier van een regering in lopende zaken wel uit, benadrukte hij.

De premier krijgt kritiek voor die beslissing. "Een vreemde move", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. "Lopende zaken dreigt met een premier-partijvoorzitter 100 procent campagnetijd te worden, terwijl wij hopen dat de Kamer nog enkele belangrijke doorbraken kan realiseren."

Premier Michel wuift die kritiek weg. "De eerste minister is ook een politieke leider die kiezers wil overtuigen en hun vertrouwen wil winnen", zei hij vandaag op een persconferentie van de partij. "Ik ben één en ondeelbaar. Ik zal mijn mandaat als premier uitdoen in het belang van het land, en tegelijkertijd zal campagne voeren voor de toekomst van het land. Die twee zijn met elkaar verbonden."

De beslissing om Michel opnieuw aan het roer te zetten komt onverwachts, maar Chastel speelde al weken met het idee, zei hij. Hij zag het niet zitten om de partij naar verkiezingen te loodsen en tegelijkertijd de Europese lijst te trekken. "Het gaat om een persoonlijk keuzeproces. (..) Ik vond dat we moesten nadenken over de manier waarop we onze partij leiden en ik vond Charles Michel de juiste man om dat te doen."

bron: Belga