Michel vraagt meer nuance in debat uitgewezen Soedanezen

Michel vraagt meer nuance in debat uitgewezen Soedanezen

Twee weken geleden meldden enkele teruggestuurde Soedanezen dat ze bij de aankomst in hun thuisland gefolterd werden. In de nasleep daarvan bleek dat de bevoegde staatssecretaris Francken in het parlement uitlatingen had gedaan die niet strookten met de werkelijkheid. Al die tijd weerhield premier Michel zich van commentaar over de zaak, maar nu heeft hij via Facebook "de puntjes op de i gezet".

"De terugkeerpolitiek met betrekking tot Soedan is een gevoelig onderwerp dat om nuance vraagt", schrijft de eerste minister. Hij heeft het verder nog over de "menselijke en kordate migratiepolitiek van de regering die ervoor gezorgd heeft dat de asielcrisis te allen tijde onder controle is gebleven". Michel vermeldt ook dat heel wat andere landen dezelfde aanpak hebben met betrekking tot Soedan.

Waar is Theo?

Opvallend is dat de premier zich geen enkele keer uitspreekt over het aandeel van Theo Francken in de zaak. Hij zegt enkel te wachten op de resultaten van het onderzoek naar de behandeling van de Soedanezen. "We houden vast aan een menselijke en kordate politiek. Met zin voor nuance en verantwoordelijkheid", sluit hij af.

Groen-fractieleider Kristof Calvo vindt dat Michel "nul leiderschap" toont. "Vindt de premier het dan echt ok dat hij door zijn staatssecretaris fout is geïnformeerd?", klinkt het.