Michel biedt ontslag van regering aan bij koning

Michel biedt ontslag van regering aan bij koning

"Ik heb de kans gehad om daarnet op het spreekgestoelte mijn overtuiging uit te leggen en ik heb een eerlijke oproep tot samenwerking gedaan", sprak de premier in de Kamer. "Maar ik moet vaststellen dat mijn woorden niet overtuigd hebben. Ik heb begrepen tijdens de schorsing dat de oproep niet gehoord werd. Ik moet dat respecteren en daar akte van nemen." Onder applaus van de voltallige regering vertrok de premier daarop richting de koning.

Michel (foto) probeerde zijn oranje-blauwe minderheidsregering nog te redden door uitgesproken de hand te reiken aan de (centrum-)linkse oppositiepartijen. Hij wilde onder meer praten over klimaat, migratie en een lagere elektriciteitsfactuur en wou de sociale partners consulteren over de arbeidsdeal. De premier wou voor volgend jaar ook werken op basis van voorlopige twaalfden. Per maand mag de overheid dan niet meer uitgeven dan een twaalfde van de begroting van vorig jaar.

Open VLD houdt been stijf

Maar juist oppositiepartijen sp.a en PS wilden daarop een motie van wantrouwen indienen, mee ondertekend door de groenen. Zij waren hun vertrouwen in de oprechtheid van de regering kwijt toen bleek dat de Vlaamse liberalen toch niet achter de plannen van Michel stonden. De partij bleef vasthouden aan de begroting en de arbeidsdeal, zei Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten na de toespraak van de premier.

Tot een motie van wantrouwen kwam het uiteindelijk niet. De premier nam meteen na de hervatting van de debatten het woord en kondigde aan het ontslag te zullen indienen bij koning Filip in Laken.

Koning houdt ontslag in beraad

Koning Filip houdt het ontslag van de regering-Michel in beraad. Dat meldt het koninklijk paleis dinsdagavond op Twitter.

Eerste Minister @CharlesMichel werd in audiëntie ontvangen in #KasteelLaken om het ontslag van de regering aan te bieden. De Koning houdt zijn beslissing in beraad. pic.twitter.com/L0W2qWZdts

— Belgian Royal Palace (@MonarchieBe) December 18, 2018

 

Vanaf vandaag houdt de koning consultaties met de partijvoorzitters die een fractie hebben in de Kamer.