Mexico biedt landgenoten juridische bijstand in tal van Amerikaanse steden

Mexico is zaterdag gestart met de opening van juridische bijstandcentra in zijn ambassades en consulaten in meer dan 50 Amerikaanse steden, zo berichten lokale media. De bedoeling is om burgers bij te staan nu het immigratiebeleid in de VS onder president Trump een pak strenger is geworden. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luis Videgaray, herhaalde zaterdag ook dat hij bezorgd is over de mensenrechten van Mexicanen in de VS. Hij beloofde "geen illegaliteit" te promoten.

Trump heeft de federale politie bevolen om samen met lokale politieagenten en immigratiediensten deportaties uit te voeren. In de VS leven naar schatting zes miljoen illegale Mexicanen, die er vaak al jaren verblijven maar nu plots geconfronteerd worden met het risico op uitwijzing. Ze kunnen die uitwijzing wel aanvechten, maar dat is een lange en dure procedure.

De bedoeling van de juridische bijstandcentra is precies om hen kosteloos advies te geven. De Mexicaanse regering zet hiervoor 170 miljoen pesos (zo'n 50 miljoen euro) en 320 personeelsleden in, bericht CNN.

bron: Belga