«Mexicaanse overheid hinderde onderzoek naar studenten»

De Mexicaanse overheid heeft het onderzoek naar de 43 vermiste studenten in 2014 belemmerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de onafhankelijke onderzoekscommissie, geleid door de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (CIDH).
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Volgens de experts heeft het tegenwerken van de overheid ervoor gezorgd dat de waarheid niet boven water is gekomen. Zo mochten de verdachten niet opnieuw verhoord worden en de openbare aanklagers hanteerden niet de onderzoekspistes die ze hadden voorgesteld, «wat zich vertaalt in een beslissing om straffeloosheid toe te laten», aldus de interdisciplinaire groep van onafhankelijke experts (GIEI). Volgens het eindrapport dat het team voorstelde, werkten de lokale politie en bendes nauw samen «om te vermijden dat de autobus waarin de studenten zaten, kon wegrijden».

Stortplaats

De Mexicaanse studenten verdwenen in september 2014 tijdens een linkse manifestatie in de stad Iguala. Volgens de Mexicaanse aanklagers werden ze op vraag van de burgemeester van Iguala ontvoerd door corrupte politieagenten en overgedragen aan een criminele bende, die hun lichamen verbrandde op een stortplaats. Dat spreken de experts in het eindrapport echter tegen. Volgens hen is er «geen enkel bewijs gevonden dat de lichamen verbrand werden op de stortplaats in Cocula». Er werden overblijfselen gevonden van 17 mensen, maar die behoorden niet toe aan de verdwenen studenten.

Bovendien «zijn er bewijzen dat de mobiele telefoons van de studenten uren, soms zelf dagen, nadat ze zouden zijn verbrand nog actief waren». Vermoedelijk zijn de studenten na hun protest overgeleverd aan een drugsbende. Eén van de leden van die bende heeft verklaard dat hij de opdracht van zijn baas kreeg om de jongeren te vermoorden. De bendeleden zou zijn verteld dat het om leden van een rivaliserende bende ging.

Foto AFP / Y. Cortez