Met deze truc vind je Wally altijd sneller dan je vrienden

Met deze truc vind je Wally altijd sneller dan je vrienden

"Waar is Wally?" heeft ons allen al uren zoekplezier opgeleverd. We doen er altijd een aanzienlijke tijd over om het rood-wit-gestreept mannetje te vinden, maar hoe uniek is Wally's verstopplaats elke keer? Ben Blatt van het magazine Slate nam de proef op de som en ging op zoek naar een terugkerend patroon in de boeken van Martin Handford.

Een mens heeft bepaalde gewoontes waar hij vaak op terugvalt, bewust of onbewust. Iets echt willekeurigs doen zonder erbij na te denken is praktisch onmogelijk. Zo ook dus Wally telkens op een willekeurige plaats verstoppen.

Ben Blatt begon zijn experiment met het analyseren van de verstopplaatsen in de zeven boeken en ze een voor een visueel voor te stellen. Dat leverde dit resultaat op:

Na deze voorstelling goed te bestuderen, stuitte Blatt zoals verwacht op een patroon. Het is niet zo dat Wally zich altijd in dezelfde hoek van het blad verstopt - dat zou elke lezer dadelijk opvallen. Toch konden twee zones aangeduid worden waar Wally zich 53% van de tijd bevindt.

 

 

Om ook echt te kunnen bewijzen dat zijn bewering waar is, daagde Ben een collega uit om te testen of zijn trucje werkt. Het resultaat zie je in dit filmpje:

Nu weten we waar Wally altijd is, maar nog altijd niet waarom hij zich daar bevindt? Ook daar heeft Ben Blatt een theorie voor bedacht, die je hier kan lezen.