Met deze tips zeg je je jetlag vaarwel

Met deze tips zeg je je jetlag vaarwel

Pas zelf je biologische klok aan

Het is wel degelijk mogelijk om je eigen bioritme zelf te versnellen of te vertragen. Wie 's avonds de slaap niet kan vatten, heeft er baat bij om voor het slapengaan een tijdje in de duisternis te vertoeven. Fel licht en zonneschijn helpen dan weer om je klok te versnellen en je wakkerder te voelen. Doe thuis dus zeker de rolluiken omhoog wanneer je moeite hebt om uit bed te geraken.

Melatonine-supplementen

Ook melatonine-supplementen kunnen helpen. “Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat wordt aangemaakt in de hersenen en dat je biologische klok regelt. Het is wel aan te raden om op te letten met het gebruiken van dit soort supplementen, omdat ze ook een tegengesteld effect kunnen hebben”, klinkt het bij wetenschapper Ilse De Volder op VRT NWS.

Slaap onderweg

Wie een lange vlucht voor de boeg heeft, kan proberen om onderweg al wat te slapen volgens de tijdszone van het land waar je naartoe vliegt. Omgekeerd kan het ook helpen om wakker te blijven, indien je 's ochtends arriveert.

Drink veel, eet met mate

Hydratatie is belangrijk, probeer dus zeker voldoende water te drinken tijdens een lange vlucht. Koffie en alcohol hebben het omgekeerde effect, dus dat laat je beter links liggen. Probeer verder om niet te veel te eten tijdens de vlucht of voor vertrek op de luchthaven. Je spijsvertering gaat langzamer werken, wat voor extra problemen kan zorgen.