Met deze tips val je sneller in slaap

Met deze tips val je sneller in slaap

Avondritueel

Met een avondritueel werk je in stapjes naar het moment toe dat je gaat slapen. Je geeft je lichaam zo een seintje dat het tijd is om te ontspannen, waardoor je veel makkelijker in slaap valt. Het hoeft geen uitgebreid ritueel zijn. Denk aan een kop thee drinken, een warme douche, mediteren of een paar minuten lezen. Als het maar ontspannend is.

Yoga

Yoga is een goed begin van de dag, maar ook een fijne afsluiter. Vooral als je werk doet waarbij je je hoofd veel gebruikt, helpt yoga om in slaapmodus te komen. Je ademhaling vertraagt door yoga, waardoor je lichaam automatisch ontspant.

Mindfulness

Een mindfulness oefening helpt je ook ontspannen en zo sneller in slaap te vallen. Een fijne oefening om in bed te doen, is de bodyscan. Lig op je rug met je handen op je buik. Breng eerst je aandacht naar je gezicht, dan naar je borst, je armen en ga zo heel je lichaam af totdat je bij je tenen bent. Sta bij elk lichaamsdeel een paar seconden stil. Zo word je niet alleen bewuster van je lichaam, je laat ook spanning los.

Relativeer een slechte nachtrust

Dat je een avond niet zo snel in slaapt valt en daardoor minder lang slaapt, wil nog niet zeggen dat je de volgende dag meteen niet goed functioneert. Denk eens terug aan de dagen waarop je niet helemaal uitgerust was. Wat heb je toen alsnog allemaal kunnen doen? Soms maakt alleen al de gedachte dat je weinig hebt geslapen een dag veel zwaarder dan deze hoeft te zijn. Relativeer je slechte nachten door in te zien dat het geen ramp is om soms minder goed te slapen. Het overkomt iedereen.