Mensen zonder papieren betogen om te mogen werken in knelpuntberoepen

Mensen zonder papieren betogen om te mogen werken in knelpuntberoepen

Een vijftigtal mensen zonder geldige verblijfspapieren hebben woensdag om 11 uur betoogd voor het hoofdkwartier van de PS in Brussel, om de steun van de partij te vragen voor een wetsvoorstel. De sans-papiers willen toelating krijgen om te mogen werken in knelpuntberoepen. Een delegatie van hen werd ontvangen. Ze overhandigden een tekst, opgesteld door advocaten, op basis van een voorstel van de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris, om opleidingen voor knelpuntberoepen open te stellen voor sans-papiers. De actie is een initiatief van de Coalitie van Collectieven van Arbeiders Zonder Papieren (CCTSP), die op haar beurt bestaat uit verschillende organisaties van sans-papiers. Slagzinnen van de actie waren 'Immigratie verdeelt, menselijkheid verenigt' en 'PS, vergeet de sans-papiers niet'. De betogers droegen bordjes met daarop de namen van knelpuntberoepen en daaronder de boodschap 'klaar om te werken'. Ook hadden ze een groot spandoek bij met de boodschap 'Voor waardig werk'.

"Er zijn personen die geschoold zijn, een diploma hebben in hun land van afkomst en die dat kunnen laten gelijkstellen om in knelpuntberoepen te werken", zei Belloum Zouhair, woordvoerder van de CCTSP. "Personen die hier al jaren zijn, ervaring hebben, maar geen diploma, zouden hun kwaliteiten kunnen inzetten. Er zijn ook arbeiders zonder papieren die niet geschoold zijn, maar wel gemotiveerd. Ze staan klaar om opleidingen te volgen voor knelpuntberoepen."

De CCTSP meent dat het voorstel van Actiris, om opleidingen voor knelpuntberoepen open te stellen voor sans-papiers, een antwoord biedt op de ongerustheid van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen), over de toename van het aantal vacatures voor sommige beroepen. Het gebrek aan enthousiasme van de regionale en federale overheden is een ontkenning van de economische realiteit om electorale redenen, klinkt het.

Het is al de vierde keer dat de CCTSP betoogt om steun te verwerven voor het voorstel. Ze deed dat al bij Actiris, bij Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI) en aftredend minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

bron: Belga