Mens maakt al 10.000 jaar gebruik van cannabis

Mens maakt al 10.000 jaar gebruik van cannabis

Van sommige bomen lees je dat ze wel honderden, zelfs duizenden jaren oud kunnen worden. Dat is uiteraard een indrukwekkende leeftijd, maar misschien nog meer verrassend is dat een klein plantje al meer dan 10.000 jaar op onze aardse grond groeit. Die bejaarde bosbewoner, zeggen Duitse archeologen, is cannabis.

Volgens het Duitse Archeologisch Instituut werd de plant voor het eerst ontdekt toen de ijslaag zich na de laatste ijstijd terugtrok. De plant raakte al snel ingeburgerd en werd gebruikt voor zijn voedzame zaadjes en sterke vezels, die verwerkt werden in de primitieve kleding. Pas nadien ontdekten gebruikers dat de plant ook gerookt kon worden en dat er dan speciale dingen in je hoofd gebeurden.

Jarenlang beschouwde de prehistorische mens de plant niets als iets met waarde. Het was pas in het Bronzen tijdperk, zo'n 5.000 jaar geleden, dat boeren hun dieren gingen gebruiken om cannabis te ruilen met andere stammen. Het gebruik van de plant vond zelfs 3.000 jaar sneller ingang dan de ontdekking van alcohol.

Foto Pixabay