Meerderheidspartijen oneens over invoering rookverbod in wagen met minderjarigen

De Vlaamse meerderheidspartijen in de federale regering zijn het niet eens over een mogelijke invoering van een rookverbod in de wagen wanneer er minderjarigen aan boord zijn. Bij de voorstelling van een actieplan van Kom op tegen Kanker, hebben Open Vld en CD&V vandaag aangegeven voor de invoering van zo'n maatregel te zijn, maar N-VA vindt een verbod overdreven en ziet meer heil in preventie. Kamerlid Dirk Janssens (Open Vld) heeft in de commissie Volksgezondheid een voorstel ingediend dat het roken in een wagen verbiedt van zodra daar min-zestienjarigen in aanwezig zijn, zo verklaarde hij in de marge van de voorstelling van het Kom op tegen Kanker-actieplan in Leuven. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (eveneens Open Vld) steunt dat voorstel, zo klinkt het.

Ook Els Van Hoof (CD&V) zegt aan de commissie een pakket maatregelen te hebben voorgelegd. Het verbod om te roken in een wagen wanneer er minderjarigen aan boord zijn, is een van de regels die ze wil instellen. De voorstellen zullen op 22 maart besproken worden.

Steun van de andere Vlaamse meerderheidspartij N-VA lijkt evenwel moeilijk te liggen. "Emotioneel ben ik het wel degelijk eens", zegt Renate Hufkens. "Roken met kinderen in de auto is inderdaad onaanvaardbaar. Maar de vraag is of een verbod wel wenselijk is. Er stellen zich dan toch veel vragen. Hoe ga je dat controleren? Waar leg je de leeftijdsgrens?"

Hufkens verwacht dan ook meer van preventie. "Je moet het probleem bij de bron aanpakken. Hoe minder mensen actief roken, hoe minder meerokers er zijn."

bron: Belga