Mechelse politie - "Betrokken agent had het moeilijk met objectieve spelregels"

Mechelse politie - "Betrokken agent had het moeilijk met objectieve spelregels"

Hamid A., de inspecteur die in november een tip kreeg over de uiteindelijke schuilplaats van Salah Abdeslam, had het moeilijk met de objectieve spelregels over hoe we met informatie omgaan en hoe we die delen. Dat zei de Mechelse korpschef Yves Bogaerts in een korte reactie in "Terzake" op Canvas. Hamid A. diende een klacht in tegen de top van de Mechelse politie. Hij neemt het niet dat korpschef Yves Bogaerts zijn informatie onduidelijk en onbetrouwbaar zou genoemd hebben, zegt hij vanmorgen in De Standaard en Het Nieuwsblad. A. kreeg eind november 2015 een tip over een neef van Abdeslam die aan het radicaliseren zou zijn. Hij stelde een rapport op waarin de link werd gelegd tussen Abdeslam en zijn neef, maar er werd uiteindelijk niets gedaan met de tip, volgens de korpschef omdat de informatie onbetrouwbaar was.

De korpschef had naar eigen zeggen een hele goede relatie met de agent. "Sinds 2014 (toen de betrokkene met ziekteverlof ging) heb ik hem niet meer gezien. Ik heb nooit het signaal gekregen dat hij met mij over de problemen wou praten."

De informatie over de mogelijke schuilplaats van Abdeslam werd volgens Bogaerts wel gedeeld. "Wij hebben een vertrouwelijk verslag overgemaakt aan de gerechtelijke autoriteiten met de vraag hoe we hiermee om moesten gaan. Er stelden zich een aantal problemen rond de bron van de informatie en over hoe te oordelen over de juistheid van de info."

bron: Belga