May wankelt na openlijk wantrouwen partijgenoten

May wankelt na openlijk wantrouwen partijgenoten

Als de parlementsleden binnen de partij nog acht stemmen meer kunnen ronselen, dan komen er nieuwe voorzittersverkiezingen. Dat schrijft de Britse krant Sunday Times. De winnaar van die verkiezinegn wordt niet alleen de nieuwe leider van de partij, maar ook de premier van het land. Nieuwe nationale verkiezingen zijn daarvoor niet nodig.

Brexit

De positie van May staat al onder druk sinds ze bij de vervroegde parlementsverkiezingen in juni met de Conservatieven de absolute meerderheid in het Lagerhuis verloor. Sindsdien gaat het bergaf, onder andere door de moeizame onderhandelingen met de Europese Unie over de brexit.

Bovendien moet ze in haar eigen partij schipperen tussen brexiteers van de harde lijn en gematigde conservatieven. De voorbije weken sijpelden steeds meer berichten naar buiten over partijgenoten die het vertrouwen verloren in hun premier.

Seksuele intimidatie

Daarnaast is er nog het recente ontslag van twee van haar ministers. Priti Patel, minister van Ontwikkelingssamenwerking, moest vertrekken omdat ze was gaan onderhandelen met Israëlische regeringsleden, terwijl ze zei dat dat ze op vakantie ging.

Defensieminister Michael Fallon stapte dan weer op na beschuldigingen van seksuele intimidatie. In de Britse politiek duiken steeds meer verhalen op van ongepast gedrag. Ook tegen minister Damian Green, een van de vertrouwelingen van May, loopt een onderzoek. Jaren geleden zou de politie porno hebben gevonden op zijn computer in het Lagerhuis.